Економија

ZA ZAOKRUŽEN PROCES ODLAGANJA ZELENOG OTPADA NEDOSTAJE JOŠ BIODROBILICA

Sa pretrpane, privremene deponije u Sutorini, od decembra prošle godine radnici hercegnovskog Komunalno-stambenog preduzeća prevezli su, na glavnu gradsku deponiju na Ublima, oko 350 tona zelenog otpada. Da bi odlaganje zelenog otpada, od narednog mjeseca, na kompostanu u Kotoru bilo isplativo – neophodno je nabaviti još biodrobilicu. Usitnjavanje zelenog otpada  za četiri puta bi smanjilo troškove prevoza.

Podsjetićemo, u okviru IPA  projekta “Uspostavljanje, kompostiranje i selektivno odlaganje zelenog otpada za  opštine Kotor, Herceg – Novi, Tivat i Budvu”, na imanju Kavča u Kotoru – podignuta je prva fabrika za preradu  i kompostiranje zelenog otpada, investicione vrijednosti oko   444.000 eura. Opštine su dobile po šest specijalnih kontejnera zapremine  po 7 kubika.

Direktor Komunalno stambenog preduzeća  Branko Božović objašnjava da je pored te opreme  potrebno obezbijedti mašine za drobljene bio otpada, jer bi  ustinjavanjem dobili za četiri puta manje otpada koji bi prevozili do Kotora.  Narednih dana biće raspisan tender za nabavku biodrobilice,  koja košta od 28.000  do 35.000 eura, a dobili smo  saglasnost i  računamao na  finansijsku podršku  Opštine, kaže Božović.

Prema njegovim riječima ekipe Komunalnog  svakodnevno  odvoze u prosjeku oko 30 kubika zelenog otpada  na privremenu deponiju u Sutorini, a pomoću  biodrobilice, te količine će biti smanjene za četvrtinu .  Sada se značajna sredstva  troše za održavanje postojećeg  režima i na angažovanje prevoznika.

Dugoročno, osim uštede na troškovima prevoza, kupovina biodrobilice u kombinaciji  sa kompostanom, omogućila bi ostvarivanje  prihoda, proizvodnjom briketa i komposta.

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close