ДруштвоТуризам

ZAPIS SA NOVSKE RIVIJERE – NEUREĐENI PUT, PLAŽE I RASVJETA OD BIJELE DO KUMBORA   

Ko ovih dana nije prošao donjim putem od Kumbora do Bijele teško može povjerovati u kakvom je zaista stanju ova saobraćajnica, a ljeti i  šetalište.Na uskom putu na pojedinim mjestima su, jedan uz drugi, po tri šahta, neki otvoreni, neki djelimično zaštićeni, parapeti  uz  put na mnogo mjesta su porušeni, a neki su umjesto –  dozidani  kamenom samo betonirani. Stubovi javne rasvjete su posebna priča – jednima nedostaju svjetiljke, drugi su nakrivljeni ili su kablovi na metalnim dekorativnim stubovima oblijepljeni izolir trakom.

Kako reaguju gosti ispričao nam je  vlasnik kompanije „Carine“ u okviru koje rade hoteli „Park“ i  „Delfin“ u Bijeloj,  Čedo Popović. U ova dva objekta danas boravi oko 800 inostranih gostiju.

-Francuske turiste  već treću godinu za redom, a sada i njemačke dočekuje raskopana  i neosvjetljena ulica, sa podignutim šahtovima, zbog izgradnje kolektora.  Nekoliko gostiju je palo i imali su prelome zbog čega su tražili odštetu. Saobraćajnica između dva hotela je tek prije dan, dva asfaltirana kaže Popović i dodaje  da je njegova firma obezbjedila kablove za rasvjetu, a opština je trebalo da postavi stubove. To nije urađeno, kablovi su pokradeni, a ulica je i dalje u mraku.

Ovih dana  je dio puta  od „Delfina“ do „Parka“ sasvim prevučen slojem asfalta – ima li vremena da se i ostalo popravi do nekog pristojnog nivoa  – do 15. juna kada počinje da važi zabrana građevinskih radova teško je procjeniti – ili  i nije toliko.

Danas  na cijeloj dionioci trojica radnika – jedan kamion sa koga radnik lopatom baca asfalt na udarne rupe, drugi vrelu masu ovlaš razvuče  a treći valjkom pređe preko nabacane gomile i idu dalje. Vozila se jedva mimoilaze… Slika koja ne odgovara datumu a još manje završnoj fazi  priprema za sezonu.

Juče smo imali informaciju da izvođenje radova svakodnevno prate nadležni u lokalnoj upravi. Mi ih nismo sreli. Na pitanja kada će i kako biti završeno sfaltiranje, da li će biti asfaltirana cijela dionica puta, kada će biti popravljena javna rasvjeta a kada završeno uređenje plaže  na lokaciji žager koja je sada nasuta krupnim drobljenim kamenom,  odgovorio je Ilija Peulić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

– To je taj prvi sloj asfalta koji se stavlja na dionici Bijela – Žager,  Đenovići i Baošići. Završena je Bijela a prije toga i Kumbor. Šahtovi će  na putu ostati u ovom stanju jer posao oko kolektora nije završen, može se asfaltirati ali to ništa ne znači, mora se kopati ponovo. Prije se nije moglo prolaziti a sada se makar može hodati, kaže Peulić.

On objašnjava i da u Đenovićima, Baošićima i dijelu Bijele nisu završeni priključci na sekundarnoj mreži, na pojedinim mjestima nije završena vodovodna instalacija, a nisu ni pumpne stanice. Nisu postavljeni šahtovi. Kada se završe cijevi i priključci, onda se sređuju parapeti, pa rasvjeta i tek tada slijedi  završno asfaltiranje. Šahtovi će biti iznivelisani, biće  dovedeni  u pravu ravan, kao što je rađeno u Bijeloj.

Peulić ističe – takav je ugovor  sa izvođačem i ništa se ne može. Završen je ugovor sa Ministarstvom finansija, čeka se nova sjednica da se to potiše, dobije novac i krene u realizaciju da se do kraja  asfaltira.

Naš sagovornik objašnjava da su na kolektoru pumpe najveći problem.

– One moraju biti završene u narednih sedam do 10 dana, sve ostalo ide nekom svojom dinamikom. To treba da radi „Ćeltikćoglu“, ali oni to niti hoće niti imaju čime da urade. Bili su nabavili kamen, ali on je vraćen jer nije bio odgovarajući.

Peulić naglašava da je danas održan sastanak u  nadležnom  Ministarstvu i zaključak je da se posao u Novom što prije dovede do kraja, da se nađu sredstva i pomogne maksimalno.Dio od Forte mare do Meljina je gotov i nakon sezone počeće finalni radovi postavljanja kamena, kaže Peulić i objašnjava da neprijatan miris u Meljinama nije od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda već od kanalizacionih instalacija  koje cure iz kuća  u tom dijelu.

Nasipanje plaže na lokaciji žager je posao JP Morsko dobro.

-Oni su raspisali tender i oni rade taj posao. Nisam upuće jer se ne bavim time. Vjerujem da postoje propisi koji kamen i odakle se može donijeti da bi se nasule plaže. Onaj ko to radi vjerovatno je isplanirao da li ide još jedan sloj, a mi samo kotrolišemo da li će biti završeno do sezone, a ne kao prošle godine do 15. jula. Nemamo nikakvu primjedbu predstavnika mjesnih zajednica, oni su zadovoljni, što je potvrđeno i na sastanku Koordinacionog tijela, informisao je Peulić.

Prema njegovim riječima rasvjeta radi, ali će i ona,  kada budu završeni radovi na kolektoru biti zamjenjena. Riječ je o  20 – 30 stubova koji su djelimično ili jako oštećeni.

Stavljani su rezervni i sve će po projektu da se vrati u prvobitno stanje, ali tek kada prethodni radovi budu završeni, rekao je Peulić.

SKUPO KRPLJENJE RUPA

Asfaltiranje dionica u čiji trup su postavljene vodovodne i kolektorske cijevi  povjereno je, da podsjetimo,   kompaniji  „Mehanizacija i programat“ AD Nikšić, na osnovu ugovora o cesiji koji su sklopili sa izvođačem, firmom „Ćeltikcioglu“ i Društvom za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Herceg Novi. Ukupna vrijednost planiranih radova iznosi  čak 160 hiljada eura.  Mještani kažu – za ono što je urađeno djeluje previše.

!

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close