Друштво

ЗАУЗЕТИ СТАВ О НАЧИНУ ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Заштитник људских права и слобода Црне Горе позвао је Министарство просвјете и Национално координационо тијело за борбу против заразних болести да што хитније заузму јасан став о начину почетка школске године и о томе обавијесте јавност.

У допису Заштитника наводи се да су се институцији у претходном периоду обраћала дјеца – ученици, као и родитељи интересујући се за почетак школске године 2020/2021. изражавајући забринутост и неизвјесност на који начин и када ће настава бити организована због епидемиолошке ситуације и да с тим у вези не могу да добију јасне одговоре од надлежних институција.

У обраћању дјеца су исказала став да су жељни дружења и директне комуникације са учитељима/наставницима која је незамјењив метод, а која је међутим, због епидемиолошке ситуације прекинута 16.03.2020. године, а родитељи су наглашавали да се цјелокупна ситуација у вези са образовним процесом, организација породичног живота –динамике, негативно одражава на дјецу и њихово ментално здравље.

-Имајући у виду епидемиолошку ситуацију, за коју је неизвјесно до када ће трајати, а полазећи од препорука међународних организација (УНИЦЕФ) , различитих искустава земаља у Европи и окужењу, те све већег броја научних студија које говоре о посљедицама по ментално здравље дјеце и њихових родитеља због прекида наставе, цијенимо да је веома важно, што хитније, заузети јасан став о начину почетка школске године и о томе обавијестити дјецу, родитеље, учитеље/наставнике те цјелокупну нашу јавност како би се на адекватан начин могли припремити – каже се у обраћању Заштитника.

Различити су модели организовања наставног процеса уз поштовање препоручених мјера заштите: у појединим земљама спроводи се редовна настава, а у некима је комбинована настава (онлине и непосредна) – поручују из ове институције.

-Полазећи од чињенице да се у школама не одвија само академско, већ социјално и емоционално учење, друштвена интеракција и социјална подршка, позивамо вас да у сарадњи са релевантним институцијама донесете што хитнију одлуку и о томе обавијестите црногорску јавност – закључено је у допису који је упућен Министарству просвјете и НКТ-у.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close