ДруштвоИздвојено

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ ЗА ПРВУ ФАЗУ ИЗГРАДЊЕ ШЕТАЛИШТА ОД БИЈЕЛЕ ДО КАМЕНАРА – МОРСКО ДОБРО ОПРЕДИЈЕЛИЛО СРЕДСТВА

ЈП за управљање морским добром у цјелости ће финансирати изградњу шеталишта од рта Св. Недјеље до Бијеле, али ће се пројекат реализовати у двије фазе. Реализација прве почеће током јесени, а Морско добро је за ту намјену за Општину Херцег Нови опредијелило 150.000 еура, казала је Ивана Лазовић, п.р. ЈП Морско добро. Објашњава да ће средства за другу фазу бити планирана за наредну годину када се, по окончању прве, буде и наставила реализација посла.

-Морско добро у сарадњи са Агенцијом за изградњу и развој ради пројекат шеталишта уз магистрални пут од рта Свете Недјеље до Бијеле. Пројекат се ради у двије фазе. Финансира га у потпуности ЈП Морско добро а носилац посла и израде техничке документације је Општина Херцег Нови. Ми се сада налазимо на половини буџетске године. И јавни позив за извођење прве фазе од стране Агенције за изградњу и развој још није расписан. Ми рачунамо, с обзиром на то да смо ове године буџет морали усклађивати са оним умањењима које смо дали нашим закупцима, а док се распише јавни позив за прву фазу и добијемо извођача, да ће она бити реализована тек током јесени. За то су планирана средства у износу од 150.000 еура, које ћемо ми пребацити на рачун Општине. Друга фаза ни у најави не може бити реализована у овој години тако да ће у наредној години бити опредијељена средства за наставак посла када буде завршена пројектна документација и када Општина буде расписала јавни позив за другу фазу – објаснила је Лазовић.

Директор Агенције за изградњу и развој Боро Лучић, потврдио је за РТХН да је завршен главни пројекат шеталишне стазе од Бијеле до Каменара и његова ревизија.

-Управо данас ћемо послати допис Морском добру, који је потписао уговор са Општином Херцег Нови о финансирању односно заједничком улагању. Општина Херцег Нови је донирала пројекат и ревизију, Морско добро ће донирати средства да се то изради и мислим да ће то бити добар потез. Од изласка из Бијеле до ресторана Адриатика направићемо шеталиште а тиме ћемо добити стазу фактички од Суторине до Каменара што представља јединствен осјећај да поред мора прођете кроз комплетну општину-казао је Лучић.

Подсјећамо, да је пројектом обухваћена изградња тротоара од краја Бијеле до Јошице на укупној површини захвата  преко 2. 000 метара квадратних, чиме је предвиђено уређење раскрснице локалног пута за Бијелу, пјешачке стазе, која води до рта Св. Неђеље, као и проширење трасе.  Простор ће бити валоризован у циљу креирања јединствене функционалне повезаности Бијеле са Каменарима, са шеталиштем. Планирано је хортикултурно уређење уз постављање пригодне расвјете, санација парапета, уређење обале, као и опремање видиковца, са клупама и другим мобилијаром.

Пјешачка комуникација биће доступна и лицима са смањеном покретљивошћу.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close