ДруштвоИздвојено

ZAVRŠETAK VELIKOG RATA I 11. NOVEMBAR KAO DAN POBJEDE ČOVJEČNOSTI I LJUBAVI

U manastiru Savina svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio mitropolit Amfilohije obilježen je 11. novembar,  Dan primirja  kada je  1918. godine završen Prvi svjetski  ili Veliki rat. Nakon  liturgije služen  je i parastos poginulim rodoljubima a vijence su na spomen obilježje  slobodarima položili predsjednik Herceg Novog Stevan Katić, dr Zoran Bingulac i Zoran Dojčinović ambasador i konzul Srbije u Crnoj Gori  kao i predstavnici organizatora Matice Boke , NVO Srpski Soko, Matice Srpske –društva članova u Crnog Gori i Srpskog vijeća Crne Gore.

Mitropolit Amfilohije  u besjedi je između ostalog istakao da je  11. novembar dan pobjede ljubavi nad mržnjom, dobra na zlom. Pobjede čovječnosti nad neljudskosti.

-Neki naši ovdje u Crnoj Gori danas tu pobjedu smatraju okupacijom. Neshvatljivo je i ono što se desilo neki dan u Budvi. Budva koja je bila u ropstvu oslobođena je od savezničke vojske i Srbije i Crne Gore i dobrovoljaca koji su hitali odvde iz Boke ali i iz drugih krajeva da pomognu borbu Crne Gore i Srbije ne žaleći svoje živote. Pa i ovdje, na ovom spomeniku,  imena su i ljudi iz Knina, Nevesinja, Orerbića, Dubrovnika, podsjetio je mitropolit Amfilohije i upozorio da nije dobro podstrekavati mržnju, a izgleda da neko želi da povampiri mržnju i u ova naša vremena, iako je svaka  rana još duboka i ne smijemo je produbljivati.

Govoreći o značaju 11. novembra mitropolit Amfilohije je istakao i da je ovaj datum  prilika   da se sjetimo  svih mučenika koji su preko solunskog fronta stigli do svog cilja i oslobođenja a zatim ujedinjenja 1918. godine.

-Zato je ovo  radostan, a ne  trenutak  žalosti, tako ga treba prihvatiti i  tako prenositi na mlade generacije, poručio je mitropolit Amfilohije.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close