Друштво

ZAVRŠNI RADOVI NA IZGRADNJI KOLEKTORA BIĆE NASTAVLJENI SUTRA

Radovi na kolektorskoj i vodovodnoj mreži, koji su prekinuti krajem prošle godine, biće nastavljeni sutra. Nastavak radova je prolongiran zbog ledenog talasa, a izvođač –  kompanija “Ćeltikćioglu”  obećala je da će do 27. marta ove godine konačno okončati projekat započet u jesen 2012. godine.

– U toku je izrada priključaka domaćinstava i sekundarne mreže na novoizgrađenu kolektorsku mreži na području rivijere, kao i izgradnja priključnih šahtova na novu vodovodnu mrežu. Riječ je o završnim radovima na izgradnji kanalizacionog kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Podizvođač – firma „Millenium team“ bi trebalo da sutra nastavi radove u Zelenici, gdje je preostalo još oko 30 m da se spoji sistem iz pravca Kumbora do pumpne stanice. To bi trebalo da bude završeno do kraja januara, odnosno do početka „Praznika mimoze“, tako da bi mogao da bude uspostavljen saobraćaj. Po završetku te dionice, preostala 24 m iz pravca Baošića do pumpne stanice kod plivališta u Đenovićima biće rađena poslije „Praznika mimoze“. Riječ je o dvije najzahtjevnije dionice; cijevi se polažu na velikoj dubini od 7 – 8 metara i, zbog velikog priliva podzemnih voda, odnosno mora, to ide veoma sporo. Uprkos problemima, očekujemo da će ovi radovi biti završeni u planiranom roku; dinamikom koju je izvođač predstavio nadležnima, sve bi trebalo da bude završeno do kraja marta, kada bi morali da odrade i ugovorom predviđeni dio posla na vraćanju površina u predhodno stanje, naveo je izvršni direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione  infrastrukture u Opštini Herceg – Novi Milorad Velaš.

Prioritetni su osposobljavanje i prijem dionice kanalizacije od Igala prema Herceg Novom, odnosno pumpnim stanicama Forte mare i Savina, da bi mogla biti staviljena u funkciju.

– Očekujemo da se do kraja ovog mjeseca ta dionica u potpunosti završi i da se stavi u funkcionalno stanje da bi vode mogle da se preusmjere ka Meljinama, odnosno ka postrojenju za preradu otpadnih voda. Ukupno ima 11 pumpnih stanica: pored postojećih Forte mare, Savina i Meljine tu je još 8 rekonstruisanih ili novoizgrađenih pumpnih stanica od kružnog toka u Meljinama do Bijele. Ukupna dužina izgrađene vodovodne i kanalizacione mreže iznosi oko 33 km, naveo je Velaš.   [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/02/1-4.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]   U organizaciji  konzorcijuma „Mass/Gintaš“ privodi se kraju izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, kapaciteta  65 300 ekvivalent stanovnika.

 – Obezbijeđeni su agregati i druga elektro i mjerna oprema, čija ugradnja je u toku. Opština Herceg-Novi je akreditivom u iznosu od  315 000 eura obezbijedila nabavku nedostajuće opreme i viljuškara. U pripremi je aneks broj devet sa „Mass/Gintaš“-om koji je prihvatio da izvrši prespajanje sa starog na novi kolektor na potezu od tvrđave Forte mare do Meljina. Izvođač radova na izgradnji kolektorske mreže – „Ćeltikćoglu“ nije u obavezi da obavi prespajanje, već je to obaveza investitora i očekujemo ovih dana potpisivanje tog aneksa, u vrijednosti od oko 155 000 eura.

Velaš je podsjetio da ugovorena vrijednost radova sa kompanijom Ćeltićoglu na izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture iznosi oko 18 522 000 eura.

–  U okviru  realizovane vrijednosti radova u 18 situacija do sada je isplaćeno 15 530 000 eura bez PDV-a, odnosno oko 18,5 miliona eura sa PDV-om. Ministarstvo finansija je obezbijedilo povrat sredstava po osnovu uplaćenog poreza za dodatu vrijednost. Sredstva su isplaćena na osnovu kreditnog zaduženja kod njemačke KFW banke. Opština Herceg – Novi, kao investitor, je obavezna da u ovom projektu učestvuje sa procijenjenom vrijednošću od 2 394 000 eura, ali je taj iznost varijabilan i može biti niži po osnovu nepredviđenih radova. Opštini će naplata njenog dijela učešća stići kod uspostavljanja sledeće situacije. Izvođač je obavezan da vrati dio avansa od 400 000 eura, što će mu se odbiti prilikom isplate  preostale vrijednosti odrađenog posla.

Ugovorena vrijednost projekta za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa konzorcijumom „Mass/Gintaš“  iznosi 10 516 993 eura uključujući PDV,  odnosno  8  837 000 eura, bez PDV-a, precizira Velaš.

– Do sada je iz kreditnih sredstava KFW banke realizovano  8 343 745 eura bez PDV-a, ili 9 929 056 sa PDV-om . U svom dijelu učešća u projektu Opština je od ugovorom predviđenih 1 182 000 eura do sada uložila 535 000 eura sa PDV-om, uz dodatnu uplatu za akreditiv na deponovana sredstava u iznosu od 315 000 eura, potvrdio je on.

Velaš smatra da bi kolektor i pumpne stanice mogli da budu završeni do kraja marta, a obaveza izvođača na kraju je i vraćanje površina u pređašnje stanje. U kompaniji “Ćeltikćoglu” očekuju saglasnost Opštine za nabavku kamena iz Albanije, kojim će popločati dio Šetališta od tvrđave Forte Mare do hotela Plaža, što bi trebalo da bude završeno u roku.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close