Друштво

ZBOG MMR VAKCINE 34 ZAHTJEVA ZA POKRETANJE PREKRŠAJNOG POSTUPKA PROTIV RODITELJA U HERCEG NOVOM

Od domova zdravlja u Crnoj Gori je Upravi za inspekcijske poslove u prvih osam mjeseci dostavljeno 80 obavještenja da roditelji nisu omogućili vakcinaciju djece predškolskog uzrasta. Većina, od 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, odnosila se na odbijanje MMR vakcine, a čak 34 su protiv roditelja u Herceg Novom.

Prema zakonu, vakcinacija djece obavezna je protiv deset zaraznih bolesti – tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, rubeole, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influence. Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju prijavljeno je 80 slučajeva odbijanja imunizacije, rekla nam je PR Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić Šoškić:

– U periodu od januara do septembra 2019. godine od strane domova zdravlja zdravstvenoj inspekciji je dostavljeno 80 obavještenja da roditelji nisu omogućili djeci predškolskog uzrasta vakcinaciju protiv određenih zaraznih bolesti, uključujući i MMR vakcinu. Postupajući po njima, inspektori su podnijeli 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti protiv roditelja, zbog odbijanja obavezne imunoloprofilakse djece od određenih zaraznih bolesti.

Većina zahtjeva odnosi se na izbjegavanje vakcine protiv malih boginja, rubeola i zauški, koju u Herceg Novom nije primilo 34-oro djece.

– Od navedenih zahtjeva, u 71 slučaju radilo se o djeci koja nisu vakcinisana MMR vakcinom. Bila su dva slučaja u Podgorici, tri u Bijelom Polju, šest na Cetinju, osam u Baru, po devet u Ulcinju, i u Kotoru, a u Herceg Novom 34. Po sedam obavještenja nije postupljeno; po dva zbog nepotpune dokumentacije, a po pet zbog nepoznate adrese roditelja koji se nalaze u Inostranstvu, precizirala je Čukić Šoškić.

Protivnici vakcinacije djece često povezuju MMR vakcinu sa autizmom, što rezultira padom obuhvata vakcinisane djece. O vrsti i visini kazne zbog odbijanja imunizacije odlučuje sud. Zakonom predviđena minimalna kazna iznosi 100, a maksimalna 2 000 eura.

Tags

Повезане Вијести

2 Коментара

  1. Срам их било. Статистика је јасна. Гдје нема вакцина, нема ни аутизма. Америчке секте попут мормона које одбијају вакцинацију из вјерских разлога, немају аутизам. Вакцина је уништила стотине породица. Свака част родитељима на храбрости!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close