ДруштвоИздвојено

ŽELJKA DIMIĆ: HERCEG NOVI JE NEISCRPNA KNJIGA  VIZUELNIH BAJKI

 

Ovo neočekivano izdanje rubrike „Srce bira Herceg Novi“  koju redovno objavljujemo nedeljom ima lijep povod.  Željeli smo da kolegama  iz Naxi radija čestitamo rođendan i istovrmeno  podsjetimo da medijsko nebo tog popularnog  radija oslonac  ima i u Novljanki  Željki Dimić, koja  danas priča svoju priču o našem gradu i kaže: Najiskrenija i najčistija zahvalnost za sve minute koji jesu bili i koji će tek biti u mom Novom!

Kada je na čelu tima uspješnih neko čiji su korijeni iz Herceg Novog, koji ovaj grad nosi u srcu i uzvraća mu ljubavlju sličnom onoj  koju je dobila od majke Blanke iz čuvene novske porodice, onda čestitka za 25 godina  Naxi radija ima puno opravdanje. Razgovor je  urađen i čestitka osmišljena  na dobru  inicijativu autorke ove sve popularnije rubrike, naše Viktorije Samardžić. Njena želja je da i Naxi i RTV Herceg Novi daruju uvijek ljubav i emocije slične sunčanom jutru iznad Novog.

Piše: Viktorija Samardžić

Iz nedelje u nedelju mnoga srca biraju Herceg Novi, ali njeno srce ove nedjelje na poseban način to čini. Plavokosa žena koja osvaja medijsko nebo, koja svojim fantastičnim fotografijama upotpunjava ovaj grad, čije srce neprestano kuca za njega i čija se neizmjerna ljubav vidi posebno u ovom razgovoru – Željka Dimić, danas priča svoju priču o Novome. Njene rečenice će naterati svim iskrenim zaljubljenicima ovog grada suze na oči.

Da li vam je žao što su vas posao i karijera na neki način odvojili od Herceg Novog?

Nema žala, jer posao na Naxi radiju jednostavno obožavam, a kad god prilika dozvoli  rado povežem moje Plavo kako  zovem Herceg Novi i moje Zeleno što je moj sinonim za kontinet. A što se  tiče fotografske karijere, zahvaljujući i pametnim telefonima i internetu, mogu je obogaćivati u  oba entiteta.

Koliko često ste u prilici da  posjećujete Novi?

Ne toliko često koliko bi prijalo onom srcu s početka priče, ali zahvaljujući razumevanju mojih dragih Maje i Nikole iz  Naxija  –  ceo avgust   je  rezervisan za Plavo, i ako se još spoji par dana za Uskrs ili Bozić (a ponekad i za oboje), eto  radosti.

Direktorka  ste marketinga Naxi radija u Beogradu. Da li ste nekada razmišljali da pokrenete sopstveni biznis i ovdje?

Posao na Naxiju  je  moja velika  radost, odgovornost  i ljubav, i teško da bih ga ikada zamenila drugom radio stanicom. Možda  kada budem otišla u penziju napravim nešto interesantno u Herceg Novom, ali ne u ovoj oblasti. Ima  vremena za to, ako ne otplovim u neka druga, dalja morska plavetnila.

Bavite se i fotografijom. Vaše čarobne slike krase mnoge naslovne strane časopisa i portala, ali fotografišete i za lični gušt vaš grad, grad u kome ste odrasli – Novi. Koliko je jaka veza između vas i Novog i da li se ona najbolje ogleda upravo kroz  vaše fotografije?

Hvala Vam na predivnim rečima. Imam i par omota cd-ova, da se malo pohvalim, a ima mojih fotografija sa muzickih koncerata i u nekoliko knjiga. Uvek sam  posmatrala  svet kao skup bezbroj fotografija : sve je kadar, sve je svetlost, sve je priča, sve je pokret. Bez tih  segmenta nema ni dobre fotografije, a da ovaj moj odgovor ne zvuči previše filozofski:  recimo da ima nekog posebnog mirakula kad s prozora bakine kuće koji gleda drito na ulaz u zaliv  fotografišem prvu zoru.

Iz kog djela Castelnuova nastaju najljepše slike?

Pomenuh taj omiljeni prozor, koji je moj dugogodisnji kaleidoskop. Ali Novi je krasan i kad ga, kako bi mi dolje rekli, lentravaš s mora, mirakulast je kad prođiraš po njegovim silnim skalinima i kantunima: ima ogromnu dušu i svaka škuribanda je etida za sebe. Subjektivan odgovor, ali za čoveka koji vidi i koji je zahvalan, Herceg Novi je neiscrpna knjiga vizuelnih bajki.

Šta vas najviše veže za naš grad?

Bosonogo detinjstvo, slobodno i prepuno ljubavi. Svaki sledeći korak ka odraslom dobu bio je  zapečaćen mirisom gardenije i divljeg jasmina iz bakinog đardina, ili aromom čokoladnih čupavaca spremljenih specijalno za moj dolazak na ferije. Prijatelji sa kojima se družim svih ovih pedesetak godina i u Beogradu. Prvi đir barkom s mojim supugom, i prvi ćerkini koraci.

Koje godišnje doba je po vama posebno ovdje i zbog čega?

Kad se Uskrs proslavlja  krajem aprila, pa ga povežemo sa  prvomajskim ferijama, a ceo  đardin mi zamiriše na  rascvetanu ogradu od pitosfore, ili septembarski vreli dani i prohladne noći, ništa lepše. Mada, ako me pitate kao fotografa, najviše volim hladna jutra prepuna izmaglice po zalivu, kad se magla zaigra tik iznad morske površine.

Koja je najveća prednost, a ujedno i izazov Novljana?

Koliko prostora imamo za odgovor?  Šalu na stranu, svaka mala sredina ima svoje regule, i jako bi bilo dobro da se kreira sistem koji funkcioniše tokom cele godine, bez previše filofozije npr:  kad počne sezona južine i  nebo se otvori,  ume da bude vrlo opasano i nekomforno za sve. Odavno nam priroda vraća, ne baš lepim, sve ono što smo joj  naudili tokom decenija, ali hajde da ne budemo jako ozbiljni: neka gradski oci vode računa o praktičnosti svih tehničkih struktura, jer u ovako geografski koncipiranom mestu zaista ima previše  izazova.  O da: ako ste očekivali da će  100 001 skalin biti izazov, ne! Moj odgovor je da je to  posebnost Novoga, za mene samo zdravlje i što da ne istaknem: divne noge prekrasnih Novljanki, i odlična kondicija ostatka populacije. A prednosti Novljana( ki), sem tih izvajanih nožica? Možda nisu svesni, ali bude se u najlepšem zalivu na svetu, uživaju u spektakularnim mirisima prirode, ukusima krasne kužine. Svaki kamenčić je prepun koraka istorijskih gromada. Svaki čovek bi trebalo da bude zahvalan za svaki minut u ovakvom raju, jednostavno  rečeno.

Sećate li se mladalačkih dana, dogodovština i anegdota koje su vam se desile ovdje?

Moja baka  po mami, stara Novljanka je bila prilično stroga žena, zvala se Slavka,  pa  sam je kao mala prozvala Kaka, te je uvek bilo šala zbog njenog nadimka, ali bi se sve zaboravilo kada bi mom ogromnom,  raznolikom društvu  svake nedelje pravila  i po pedesetak palačinki. Kao mala sam, što bi ona govorila, bila vrlo živahno dete sa svim životinjama na ti, pa bih rukom hvatala guštere i donosila bih joj u kužinu da se pohvalim, posle ih puštala na slobodu. Svaki put je bila na ivici da se onesvesti od straha. Do petnaeste godine  mi je branila  da sa prijateljicama idem u otvoreno letnje kino Forte Mare sredom  od 18h, jer tada mornari iz obližnje kasarne imaju izlaz, pa ne ide da fine damice izlaze kada i oni. Uvek se slatko nasmejem takvim sećanjima, a ima tih uspomena onoliko. Njena najstarija rođena sestra  – Aninka, koja je dugo živela u Johanezburgu, a  u Herceg Novom  na spratu iznad nas,  za mene i sebe skoro svaki dan je organizovala pravi engleski ritual ispijanja čaja sa mlekom i domaćim keksićima oko pet popodne, u starinskom porcelanu, i moram vam  priznati da sam tu  estetiku odmah usvojila, i negujem je i danas. Sećam se  marendi ispod odrine sa udvaračem moje Aninke ni manje ni više nego harizmatičnim Zukom Džumhurom. Eh, bila su to baš krasna vremena. Feštađuna koji se za praznik mimoze preobraze u najluđe maske, i u našem neposrednom komšiliku, u  hotelu „Plaža“  feštaju do zore, a ja ih slušam iz spavaće sobe, jer sam još uvek  mala. Prvog plesa u bašti sada već bivšeg  hotela Boka, a gostuje Arsen Dedić i peva „Ne plači mala moja“… Da, imala su ta vremena u Herceg Novom poseban šarm. Trebalo bi nam još puno prostora da evociram mnogobrojne šarene dane koje sam provodila ovde, a svako vreme u Plavom- nije fraza – nosi taj divan buket istinski realizovanih snova.

Najljepši trenutak koji ste proveli ovdje je…?

Nije trenutak, već najiskrenija i najčistija zahvalnost za sve minute koji jesu bili i koji će tek biti u mom Plavom…. Hvala!

Zbog čega vaše srce bira Herceg Novi?

Duša i  srce vole Plavi pogled najviše, što je i moja definicija slobode. Volim more, volim veliko plavetnilo, usužđujem se  reći  da ga i  dobro poznajem  i  po južini i po buri, i respektujem jako: i morske dubine sa ronilačkim  bocama i  morske vihore sa razapetim  jedrima. A kad srce izabere, pamet ne pita – zašto.

Tags

Повезане Вијести

2 Коментара

  1. Viktorija Samardžić svaka vam čast,izuzetni sagovornici birani vašim prefinjenim bokeškim ukusom . Oživeli ste naš grad rubrikom ,a Željka vam je u ovom intervjuu dala doprinos !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close