ДруштвоИздвојено

ZLATNO, SREBRNO I BRONZANO PRIZNANJE ZA NOVSKE UČENIKE NA TAKMIČENJU “GATUS”

Učenici SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ ostvarili su novi uspjeh na tek završenom GATUS-u , takmičenju turističko-ugostiteljskih škola Jugoistočne Evrope koje je ove godine održano u Beogradu. Turistički tehničari nagrađeni su zlatnim priznanjem za učešće, tehničari kulinarstava srebrnim priznanjem i tehničari usluživanja bronzanim.

Sedmi put učenici novske srednje škole učestvuju na GATUS-u, prošle godine su bili i domaćini takmičenja, a po već lijepoj tradiciji, uvijek nas obraduju novim uspjehom i priznanjima. Na takmičenju je ove godine učestvovalo 140 učenika iz 12 škola iz svih bivših republika Jugoslavije, osim Makedonije.

Ubjedljivo najviše bodova u kategoriji turističkih tehničara i zlatno priznanje ostvarila je ekipa iz Herceg Novog, učenice II razreda Turističke škole, Ana Stojak, Nikolina Janjić i Marija Radović, a sve pod mentorstvom profesorice Ksenije Odalović, koja za naš Radio i Portal objašnjava na koji način su se predstavili na takmičenju.

-Tema takmičara u našoj kategoriji je bila aranžman „Tragom poznate ličnosti moga grada“, a s obzirom na to da je godina kulturnog turizma, ličnost o kojoj smo govorili morala je biti neko ko je dao značajan pečat u tom segmentu. Mi smo odabrali Mirka Komnenovića i gradski muzej, a naš aranžman se zvao „Kroz Mirkova vrata“. Djevojke su napravile divan suvenir-ešarpe na kojima je ispisano zlatnim i srebrnim nitima ime našeg grada, ručno su radile brošure koje su za ovu priliku pripremile. Aranžmanom su obuhvatile obilazak lokaliteta sa kojih su eksponati koji su dio zbirke gradskog muzeja i koje su važne za život Mirka Komnenovića, a uz to čak su osmislile i noćno krstarenje i vožnju izletničkom podmornicom. Imale su i uniforme, jer sve je moralo da izgleda profesionalno. Zaista smo zadovoljni, a posebno kada su članovi žirija, na proglašenju, istakli da kreću od najboljih, a to su naše učenice koje su osvojile maksimalan broj poena, istakla je profesorica Ksenija Odalović.

Tehničari kulinarstva takmičili su se u kategoriji „Priprema jela od pastrmke i priprema poslastice po porudžbini“. Srebrno priznanje na GATUS-u osvojili su Nenad Šinik (IV razred), Vojka Medojević (III razred) i Stefan Vulićević (II razred), a njihov mentor je profesor Orion Fulurija.

Tehničari usluživanja morali su na što bolji način odgovoriti na temu „Svečani ručak (postavljanje banketa) i flambiranje poslastice“. Bronzano priznanje osvojili su Teodora Isaković i Miloš Pašić, učenici II razreda, a njihova mentorka je profesorica Marina Bojović.

Učenicima i mentorima čestitamo na novim priznanjima i želimo uspješan nastavak rada i usavršavanja!

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close