Култура

„ZVEZDICE“ ZASIJALE NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU HOROVA U HERCEG NOVOM

Sjajnim nastupom ruskog dječjeg hora „Sozvuchije“ danas je na „Trgu od muzike“ završen IV Međunarodni festival horova, u organizaciji NVO „Fortuna“, u saradnji sa Muzičkom školom Herceg Novi i crkvom Svetog Jeronima.

Juče se osam horova iz Srbije, Ukrajine, Rusije i Slovenije takmičilo u dvije kategorije, a sinoć su, nakon revijalnog koncerta  horova „Sozvuchije“ i  „Adoramus“ najuspješnijima uručene nagrade. Prema ocjeni žirija u kome su bili eminentni dirigenti; Sergej Savenko iz Ukrajine, Dragana Jovanović iz Srbije i Aleksandra Knežević iz Crne Gore, dobitinik priznanja “Laureat” i novčane nagrade od 500,00 eura je Gradski dečiji hor “Zvezdice” iz Leskovca koji je osvojio maksimalnih 100 poena. Oni su pobjednici i u kategoriji dječjih i omladinskih horova, u kojoj je visokom zlatnom diplomom nagrađen dječji hor „Sozvuchije“ iz Moskve, a srebrnom dječji  hor „Vesnivka“ iz Kijeva. U kategoriji horova odraslih sa 98 poena najbolji je bio Mješoviti pjevački hor “Adoramus” iz Logateca u Sloveniji, a zlatne diplome osvojili su i Mladalački kamerni hor iz ukrajinskog grada Umanja, kao i Omladinski hor „Oblivion ensemble“ iz Moskve. Srebrnu diplomu osvojio je ženski hor „Lad“ iz Moskve, a bronzanu Vokalni sastav Poljoprivredne škole Futog iz Srbije.   

Predsjednica festivala Nada Karadžić ističe da je za njima još jedan veoma uspješan festival, čiji kvalitet i renome iz godine u godinu raste.

– Međunarodni festival horova je jedinstvena manifestacija u Crnoj Gori i ponosni smo što se održava u Herceg Novom, koji ima divne prirodne scene na otvorenom. Trg je bio prepun završne večeri, kada je upriličena dodjela diploma, a potom i zabava za učesnike na visokom nivou. Kao predsjednica festivala, izuzetno sam zadovoljna jer sam već ovu manifestaciju podigla na zavidan nivo. Za sledeću godinu i jubilarno izdanje festivala planiramo neke novitete i očekujemo duplo više horova nego ove godine, jer su svi učesnici prezadovoljni.

Festival horova je značajna manifestacija koja prevazilazi lokalne okvire, a ubuduće će raditi na podizanju kvaliteta i broja učesnika, poručila je Karadžić.

– Kao organizatori, mi ćemo se truditi da na najbolji mogući način organizujemo festival koji ima, ne samo lokalni, već i značaj za našu Crnu Goru, kao i međunarodni značaj. Moramo biti vidljivi i prepoznati, a Herceg Novi na završetku sezone može biti prepoznat po ovom festivalu, jer horovi uvijek dolaze sa 30 do 50 članova u grupi. Cilj festivala je njegovanje tog plemenitog horskog zvuka, ali i dovođenje što većeg broja učesnika. Osim što ćemo raditi na masovnosti, trudićemo se da još više podignemo kvalitet festivala, koji je ove godine bio jako dobar, kao i da očuvamo tradiciju, poručila je Karadžić. 

Ona je zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji festivala: Opštini i Turističkoj organizacija Herceg Novi, „Hunguest Hotel Sun resort“, Gradskoj kafani, diskontu „Fany“, pekari „Šušić“, hipermarketu „HDL“, preduzećima „Val-Gojković“ i „Surfmont“.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close